Utnyttja din avdragsrätt!

Avdragsrätt

  1. Trygga din framtid, Pensionsspara.se guidar dig till rätt sparform
  2. Vi hjälper dig komma igång med ditt sparande redan idag!
  3. Vår tjänst är enkel, smidig och helt kostnadsfri!

Pensionsspara

Sparande i privata pensionsförsäkringar är avdragsgillt. Det innebär att du kan göra skatteavdrag på upp till 12 000 kr i den årliga deklarationen för pengar man satt av före årsskiftet. I stället betalar du inkomstskatt när pensionen betala ut. Detta gäller om du har tjänstepension, om du är egen företagare kan du göra avdrag för upp till 440 000. Viktigt att tänka på är att inte göra skatteavdrag över den summa som är avdragsgill – i så fall får du betala dubbel skatt. Ska du spara mer än så är det bättre att placera pengarna någon annanstans, t.ex i en kapitalförsäkring.

 
Skatteavdraget är till för att underlätta det privata pensionssparandet. Enligt Fondbolagens förening är det ofta ett nödvändigt komplement till den allmänna pensionen och tjänstepensionen om man vill behålla en hög levnadsstandard när man slutat arbeta. De menar också att privat pensionssparande är mycket viktigt för samhällsekonomin, och att det därför bör finnas någon form av incitament.

Samtidigt finns det ett brett politiskt motstånd mot skatteavdraget, som ju leder till minskade skatteintäkter. Vissa menar dock att det i praktiken inte är något avdrag, utan en uppskjuten skatt, och att risken finns att man slutar på minus. Centerpartiets skattexpert Jörgen Johansson hävdar att det främst är kvinnliga låginkomsttagare som lockats att pensionsspara på grund av avdraget som riskerar att förlora på det.

Tidigare låg avdragsrätten på runt omkring 20 000 kr, men Anders Borg sänkte den till 12 000 kr. Motiveringen var att den strider mot regeringens arbetslinje, eftersom ett gynnande av pensionssparande uppmuntrar folk till att lämna arbetsmarknaden. En del vill att systemet ska slopas helt. Även de tidigare finansministrarna Bosse Ringholm och Pär Nuder var kritiska mot avdraget, men möttes av protester när de ville avskaffa det.