Utnyttja din avdragsrätt!

Avdragsrätt

  1. Trygga din framtid, Pensionsspara.se guidar dig till rätt sparform
  2. Vi hjälper dig komma igång med ditt sparande redan idag!
  3. Vår tjänst är enkel, smidig och helt kostnadsfri!

Pensionsspara

Sparande i privata pensionsförsäkringar är inte längre avdragsgillt för dig som har tjänstepension, om du är egen företagare kan du göra avdrag för upp till 440 000. Viktigt att tänka på är att inte göra skatteavdrag över den summa som är avdragsgill – i så fall får du betala dubbel skatt. Ska du spara mer än så är det bättre att placera pengarna någon annanstans, t.ex i en kapitalförsäkring.

 
Skatteavdraget är till för att underlätta det privata pensionssparandet. Enligt Fondbolagens förening är det ofta ett nödvändigt komplement till den allmänna pensionen och tjänstepensionen om man vill behålla en hög levnadsstandard när man slutat arbeta. De menar också att privat pensionssparande är mycket viktigt för samhällsekonomin, och att det därför bör finnas någon form av incitament.

Förändringar i avdragsrätten för privat pensionssparande
Från och med början av 2015 ändrade man avdragsrätten på det privata pensionssparandet. Enligt förslaget sänktes det grundläggande avdraget på pensionssparande från 12 000 kronor till 1800 kronor. Sedan den första januari 2016 är avdragsrätten helt slopad.

 

Om du har privat pensionssparande bör du i så fall tänka på detta:

  • Har du privat pensionssparande eller individuellt pensionssparande (IPS) hade du 2014 den sista chansen att betala in upp till 12 000 kr. Du kunde sedan göra avdrag för hela beloppet i deklarationen.
  • Eftersom vissa sjukförsäkringar och efterlevandepensioner är klassade som pensionsförsäkringar kan de påverka ditt avdragsutrymme. Kontrollera i avtalshandlingar och årsbesked vad som gäller för din försäkring.
  • Sparar du regelbundet i pensionsförsäkring bör du ha upphört med detta 2015. Har du inte gjort det så sätter du in redan beskattade pengar som dessutom beskattas igen vid pensionsutbetalningen, vilket du förmodligen inte vill. Innan du avslutar betalningen bör du dock kontrollera ditt försäkringsavtal eftersom det kan finnas ett försäkringsskydd du vill behålla som försvinner när du slutar betala in.
  • Om du betalat in till avdragsgillt sparande bör din bank ha kontaktat dig med information redan i början av 2015. Du kan antagligen också ändra ditt sparande på din internetbank.

Om du vill fortsätta med ditt pensionssparande eller starta ett nytt sparande föreslås Kapitalförsäkring, Investeringssparkonto (ISK), Värdepappersdepå eller löneväxling (för lön över 38 265 kronor). Kontrollera med din bank hur du ska gå till väga, eller om du vill flytta till en annan bank.

Om du har aktiv näringsverksamhet eller om du saknar pensionsrätt i din anställning har du fortfarande möjlighet att göra avdrag enligt tilläggsregeln, det vill säga på upp till 35 procent av inkomsten. För inkomståret 2013 kan avdraget gå upp till 445 000 kronor och för 2014 upp till 444 000 kronor. Läs mer på skatteverkets hemsida.

Det ett brett politiskt motstånd mot skatteavdraget, som ju leder till minskade skatteintäkter. Vissa menar dock att det i praktiken inte är något avdrag, utan en uppskjuten skatt, och att risken finns att man slutar på minus. Centerpartiets skattexpert Jörgen Johansson hävdar att det främst är kvinnliga låginkomsttagare som lockats att pensionsspara på grund av avdraget som riskerar att förlora på det.

Historik
Tidigare låg avdragsrätten på runt omkring 20 000 kr, men Anders Borg sänkte den till 12 000 kr. Motiveringen var att den strider mot regeringens arbetslinje, eftersom ett gynnande av pensionssparande uppmuntrar folk till att lämna arbetsmarknaden. En del vill att systemet ska slopas helt. Även de tidigare finansministrarna Bosse Ringholm och Pär Nuder var kritiska mot avdraget, men möttes av protester när de ville avskaffa det.