PPM-förvaltare

PPM-fonderAtt hitta det bästa fonderna kan kräva tid och möda. Det underlättar dessutom om man har goda förkunskaper. Det kan därför verka lockande att vända sig till en s.k förvaltare. Förvaltare är privata företag som mot en avgift, vanligtvis runt 500 kr per år, hjälper dig med ditt pensionssparande. Det finns två slags tjänster som företagen erbjuder, rådgivning och förvaltning. Rådgivning innebär att du får tips om när du ska byta fonder, och vilken fond du ska välja. Du får sedan sköta bytet själv. Vid förvaltning lämnar du över pinkod och personnummer till företaget, som sedan sköter ditt fondsparande åt dig. Förvaltningstjänster är vanligast.

 

Se över ditt PPM sparande redan idag:

  1. Fyll i dina uppgifter i formuläret till höger och klicka på skicka.
  2. Därefter blir du kontaktad av en pensionsrådgivare utan några som helst förpliktelser.
  3. Få det PPM sparande som passar just Dig.

Det svåra är att hitta rätt förvaltare. Marknaden har vuxit stadigt och det finns nu en uppsjö av förvaltningsföretag att välja mellan. Idag låter över 300.000 svenskar sin premiepension skötas av förvaltare. Enligt Pensioner och Förmåner var den förvaltare med bäst tillväxt under perioden 2005 till 2009 Aktiva Fonder Global Tillväxt, som steg med 202%. Det kan jämföras med Premiesparfonden, den fond pengarna placeras i om du inte gör något aktivt val, som steg med 20% under samma period. Företagets ägare erkänner dock att de mest haft tur, och att han inte kan lova att den utvecklingen fortsätter.
Två av tre förvaltare kunde uppvisa ett bättre resultat än Premiesparfonden. Samtidigt finns det exempel på förvaltare som gått back.

Eftersom det rör sig om företag som drivs i vinstsyfte lockar marknaden till sig oseriösa aktörer. De flesta förvaltare kan visa upp exempel på goda resultat, ibland på flera hundra procent. Samtidigt vet man inte vad de inte väljer att visa. En del väljer fonder som ger rådgivare provision, s.k ”kick back”, vilket kan vara hälften av den avgift fondbolagen tar ut. Det kan ibland vara svårt att avgöra var gränsen går mellan rådgivning och ren försäljning.

Alla förvaltare måste ha tillstånd från finansinspektionen. Det är viktigt att de kan redovisa hur du de fått fram de resultat de visar upp som exempel. Som framgått ovan ger det ofta bättre värdeutveckling att ha pengarna hos en förvaltare än om man låter dem vara. Samtidigt måste man ta hänsyn till de avgifter som tas ut, de måste vara mindre än värdeökningen om det ska löna sig. Om du sparar mycket pengar blir också ökningen större, du kan då oroa dig mindre för avgifter.