Hur byter jag PPM-fonder?

Många kanske avskräcks från att byta sin fonder eftersom det verkar svårt och krångligt. Idag går det dock lätt att byta sina fonder över internet på några minuter. Det går till så här:

1. Gå till Pensionsmyndighetens hemsida, www.pensionsmyndigheten.se.

2. Uppe i högra hörnet kan du logga in på Dina Pensionssidor. Det kan du göra med hjälp av e-legitimation, som går att få från de flesta banker, Telia eller posten. En annan möjlighet är att beställa en personlig kod. Du får den hemskickad till den adress du står skriven på inom tre dagar. När du väl loggat in har du möjlighet att byta till en kod du själv valt.

3. När du väl är inloggad kan du se vilka fonder du har. För att byta går du till rubriken ”Byt fonder”, och går igenom fyra steg. Först söker du och väljer du de fonder du vill ha. Du kan välja upp till fem olika fonder. Sedan väljer du hur fördelningen mellan fonderna ska se ut, och avslutar med att godkänna. Du får då en bekräftelse på att bytet genomfört. Om du skulle stöta på något problem finns det vägledning på hemsidan. Innan du gör detta bör du dock ha bestämt dig för vilka fonder du vill ha, och känna till deras PPM-nummer. Du kan söka efter fonder och deras nummer hos Pensionsmyndigheten och andra sidor, bl.a banker. En annan möjlighet är att låta din bank förvalta din fonder, eller att anlita en privat förvaltare. Detta är dock inte gratis, och det finns ingen garanti för att det ger bättre resultat jämfört med om du sköter fonderna på egen hand.

 

Se över ditt PPM sparande redan idag:

  1. Fyll i dina uppgifter i formuläret till höger och klicka på skicka.
  2. Därefter blir du kontaktad av en pensionsrådgivare utan några som helst förpliktelser.
  3. Få det PPM sparande som passar just Dig.