IPS – Individuellt pensionssparande

individuellt pensionssparande

  1. Trygga din framtid, Pensionsspara.se guidar dig till rätt sparform
  2. Vi hjälper dig komma igång med ditt individuella sparande redan idag!
  3. Vår tjänst är enkel, smidig och helt kostnadsfri!

Pensionsspara

IPS är den form av privat pensionssparande som ger störst valfrihet. Till skillnad från när du har en traditionell försäkring eller fondförsäkring väljer du själv hur du vill placera pengarna. Du har möjlighet att investera pengarna i fonder, enskilda värdepapper eller ett bankkonto. Avkastningen beror sedan på dina placeringar – det finns ingen garanterad avkastning, till skillnad från traditionella försäkringar. Du kan när som helst flytta mellan olika former av sparande. Du har också större flexibilitet när pengarna betalas ut. T.ex kan du börja med att ta ut från ditt räntesparande, samtidigt som du fortsätter spara i aktier.

 

Se över ditt IPS redan idag:

  1. Fyll i dina uppgifter i formuläret till höger och klicka på skicka.
  2. Därefter blir du kontaktad av en pensionsrådgivare utan några som helst förpliktelser.
  3. Välj det IPS som passar just Dig.


IPS kan bara erbjudas av pensionssparinstitut. Det är företag som fått tillstånd av finansinspektionen att bedriva pensionssparrörelse. Liksom i andra former av privat pensionssparande har du avdragsrätt på upp till 12 000 kr i den årliga deklarationen. I stället betalar du inkomstskatt när pengarna betalas ut. Varje år betalar du dessutom en avkastningsskatt, som är 15% av en schablonberäknad avkastningen – risken finns att du hamnar på minus, om din avkastning varit låg. Slutligen tillkommer avgifter till pensionssparinstitutet.

Du kan börja ta ut pengarna från att du är 55, under en period på minst fem år. Utbetalningarna sker månadsvis eller årsvis. Vad som händer med pengarna när du dör beror på om du valt att det ska gå till en förmånstagare, eller till dödsboet. Förmånstagare är vanligtvis make, maka eller sambo, samt barn.

Till skillnad från andra former av pensionssparande ingår aldrig något försäkringsskydd. Det kan därför vara klokt att komplettera med en separat försäkring, t.ex en grupplivförsäkring. En fördel med detta är att grupplivförsäkringar ofta har låg premie.