Pensionssparande för Egen företagare

egen företagare

  1. Trygga din framtid, Pensionsspara.se guidar dig till rätt sparform
  2. Vi hjälper dig komma igång med ditt pensionssparande redan idag!
  3. Vår tjänst är enkel, smidig och helt kostnadsfri!

Pensionsspara - egen företagare

Många egenföretagare riskerar att bli fattigpensionärer. Enligt en undersökning känner 95% inte till hur mycket pengar man bör sätta av till tjänstepension. Många vet inte heller att det är nödvändigt att ta ut lön för att omfattas av den allmänna pensionen.

 
Till skillnad från anställda bär egenföretagare själva ansvaret för sin pension. Som anställd är man alltid garanterad pensionsrätt, för egenföretagare beror dock detta på hur mycket man faktiskt har betalat in till Skatteverket.

Det finns två olika pensionsavgifter man behöver betala som egen företagare. För det första måste man betala egenavgift, vilken motsvarar den avgift arbetsgivare betalar för en anställd. För det andra måste man betala allmän pensionsavgift, som är den del av pensionsavsättningen den anställde själv betalar via skattesedeln. Gör man fel med skatter och avgifter finns risken att man inte får någon pension.
 
Hur mycket du ska spara beror naturligtvis på ålder, tidigare anställningar och inkomster. En riktlinje är att tjänstepensionen brukar ligga på mellan 5 till 10% av lönen. Ju längre du väntat med att spara desto mer måste man dock sätta av.
 
Som egen företagare får du ingen kollektivavtalad tjänstepension. Har man ett aktiebolag eller firma med anställda har man möjlighet att gå med i ett arbetsgivarförbund och teckna en ITP-plan åt sig själv. Annars får man kompensera med privat pensionssparande.
 
Det finns två huvudsakliga former av privat sparande att välja mellan, pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande (IPS). En fördel med privat pensionssparande är att det ger en rätt till skatteavdrag. Har man låga inkomster kan det vara klokare att välja vanligt sparande, annars kommer pengarna vara låsta fram till pensionen.
 
Hos många egenföretagare varierar inkomsterna kraftigt från år till år. Det kan i så fall vara bra att kompensera för de sämre åren, genom att göra extra insättningar de år inkomsterna är höga.